رنگین کمان پدیدهی زیبا و شگفت آوری است که موقع بارش نم نم و یا پس از بارندگی دیده میشود. این منظره ی تماشایی ازشکست نوری که از میان قطرات باران گذشته است، پدید میآید. قطرات باران هرکدام نقش منشوری را دارند که نور خورشیدرا تجزیه و بازتاب میکند. نور سفید تركيبي از رنگهاي مختلف است که بوسیله منشور یا یک قطرهی آب ميتوان آن را تجزیه كرد، مانند منشور در قطرهی آب، نوری که کمترین طول موج را دارد (بنفش) بیشتر منحرف میشود بنابراین رنگ بنفش با حداکثر انحراف درپایین طیف قرار می گیرد و رنگ قرمز که بیشترین طول موج را دارد، با انحراف کمتر در بالای کمان دیده میشود.
شكل(2) رنگهای رنگین کمان یک طیف پیوسته از رنگها است. هفت رنگ معروف رنگین کمان عبارت از قرمز،نارنجی،زرد،سبز،آبی،نیلی،بنفش است. این رنگها گروهی از کمانهای رنگی دایرهای شکل را در آسمان ایجاد میکنند که آن را به رنگین کمان اولیه میشناسیم.
شکل (2): نحوی شکست نور دریک قطره ی آب و تشکیل رنگین کمان اولیه، دوشکست و یک انعکاس نور در قطرهی آب
اما موضوع به این جا ختم نمی شود به قول برناد شاو: علم اشتباه است زیرا هیچ مسئله ای را حل نمی کند بدون آنکه بیشتر از ده مسئله دیکر خلق کند.[1] سئوال های زیادی هنوز بدون پاسخ ماننده اند از آن جمله:
چه موقع رنگین کمان دیده میشود؟
رنگین کمان ثاویه چیست؟
چرا رنگین کمان کمانی است؟
آیا ممکن است رنگین کمان به صورت دایره کامل دیده شود؟
فضای تاریک بین دو رنگین کمان اولیه و ثانویه به چه علت تشکیل میسود؟
چرا در زیر رنگین کمان اولیه آسمان روشن تر به نظر میآید؟
و سئوالهای دیکری که بعد از پاسخ به این پرسش ها می تواند ایجاد شود. در ادامه به بعضی از این سئوالها و پدیده های مربوط به رنگین کمان پرداخته می شود.
شکل(3): برخورد پرتوهای نور خورشید به قطرات آب و تشکیل رنگین کمان اولیه، رنگین کمان ثانویه و کمانهای اضافی
[1]Science is wrong!!
Because
It does not solve any problem without creating ten more
B.Shadow